13.3.07

Rikospaikkatutkimus apuna arkeologisten hautalöytöjen väriainetunnistuksessa


Tekstiili päivänvalossa


Tekstiili ultraviolettivalossa

Tutkimuksen mukaan rikostutkimuksesta tuttuja tutkimuskeinoja voidaan käyttää hyväksi myös prehistoriallisten kulttuurien haalistuneita ja murenevia tekstiilejä tutkittaessa. Ohion osavaltion yliopiston kangas- ja vaatetuspuolella tohtorin opintojaan suorittava Christel Baldia kertoo, että monet Amerikan alkuperäisväestön muinaisten hautalöytöjen tekstiileistä ovat löydettäessä ruskeita rapistuneita riepuja - kuitenkin vanhat matkalaisten kuvaukset ovat kertoneet värikkäästä tekstiiliperinnöstä. Tämä innoitti Baldiaa miettimään keinoja, joilla hauraita tekstiilejä voitaisiin tutkia tarkemmin ja niissä käytettyjä väriaineita saataisiin rajattua ja kenties tunnistettua.

Rikospaikkatutkimuksessa käytetään erilaisia valolähteitä ultraviolettivalosta infrapunavaloon, mutta Ohion osavaltion yliopiston tekstiilitieteiden professorin Kathryn Jakesin mukaan näitä keinoja ei ole aiemmin käytetty arkeologisten tekstiililöytöjen tutkimiseen. Näkymättömässä valossa monet väriaineet imevät valoa ja heijastavat sen takaisin eri aaltopituuksina, joista esim. tiettyjen pigmenttien ominaisuudet voidaan tunnistaa. Idea Baldialle ja Jakesille tuli museon konservaattoreilta: samoja tekniikoita käytetään taideteosten väärennösten tunnistamiseen, miksei sitten myös tekstiilien tunnistamiseen?

Baldia on tutkinut 200eaa-400 kukoistaneen Hopewellin kulttuurin hautalöytöjen tekstiilejä yhdessä Kathryn Jakesin kanssa.
Naisten aiheesta kirjoittama artikkeli Photographic methods to detect colourants in archaeological textiles on julkaistu Journal of Archaeological Science -lehden numerossa 4/07.

Ei kommentteja: