5.3.07

Siideri POPsahtelee


© INRA /S. Guyot

Elintarviketeollisuus sekä kosmetiikka-ala ovat saamassa käyttöönsä uuden vesiliukoisen keltaisen väriaineen - joita ei pahemmin markkinoilla ole näkynyt. POP on omenista saatava luonnon keltainen antioksidantti, jonka vinkeä nimi POP tulee niinkin arkisista sanoista kuin phloridzine oxidation product - kyseessä on omenasiiderin teossa muodostuva lisätuote. POPin rakenne ja kolmivaiheinen valmistustapa on nyt ensimmäisen kerran täysin selvitetty. Pigmenttiä on tutkinut Ranskan maatalouden tutkimuslaitos (INRA) sekä ranskalainen siiderinvalmistaja Val de Vire, jotka ovat yhdessä patentoineet POPin kemiallisen rakenteen ja sen valmistuskaavan.

Phloridzine -sanalle en löytänyt varmaa suomenkielistä käännöstä (vuoden 1960 Puutarha-lehdessä nro 1 on artikkeli nimeltä "Floritsiini, omenatarhan maanväsymyksen syy", mutta esim. Yliopiston Apteekin kanta-asiakaslehdessä 2/2004 aine mainitaan selluliitin torjunta -aiheisessa jutussa "Muhkurat reisissä ja pakaroissa kuriin" : Elancyl Chrono-Actif tehoampulleissa on kofeiinin lisäksi salisyylihappoa, HMC:tä ja Phloridzine-uutetta, jota saadaan omenapuun kuoresta.). Kyseessä on kuitenkin omenoiden erityinen polyfenoli. Kun omenat puristetaan mehuksi, phloridzine, polyfenoloksidaasientsyymi ja happi yhdistävät muodostaen POPia. Nämä phloridzinen hapettumistuotteet ovat osaltaan vastuussa omenamehun keltaisesta väristä.

Puhdistettu POP-pigmentti on kirkkaankeltaista. Hapokkuuden muuttuminen ei vaikuta pigmentin kirkkauteen toisin kuin monen muun pigmentin kohdalla, mutta värisävy muuttuu happamuuden mukaan: alle pH5 POP on keltaista ja yli pH6 oranssia.

POPin tuotanto on kehittelyn alla ja pigmenttiä odotetaan kuin kuuta nousevaa elintarviketeollisuudessa. Vesiliukoisia keltaisia pigmenttejä ei ole montaakaan. Luonnon karotenoidipigmenttien miinuspuolena on se, että niillä värjätty tuote värjää usein myös muovipakkauksensa - mitä POP ei tee. Ennenkaikkea POP-pigmentistä povataan korvaajaa esimerkiksi maailmalla paljon käytetylle tartratsiinille (E102), jonka on todettu aiheuttavan mm. astmaa ja nokkosihottumaa. Kaikenlisäksi ihmepigmentti toimii antioksidanttina terveyttä edistäen - toisin kuin tartratsiinin kaltaiset atsoväripigmentit, joiden lisäainekäytöstä ei juuri kosmeettisten etujen lisäksi hyötyä ole.

POP: a yellow colorant obtained from apples (INRA tiedote 16/02/2006)

Ei kommentteja: