2.5.09

Caca Dauphin


Jatketaan samoilla epämääräisillä blogauslinjoilla, kun kerran aloitettiin. Hovielämän kiihkeimpinä aikoina 1700-luvulla muotivärit saivat toinen toistaan oudompia nimiä ja muotivärit saattoivat saada aiheen mitä kummallisimmista asioista kuninkaiden poimimien marjojen tai linnojen pihoilla kukkivien ruusujen mukaan (merde d'oie, puce, cardinal sur la paille, rose cul, rose fesse, cuisse-de-nymphe émue, baise-moi-ma-mignonne, lie de vin). Tai - tarina näin kertoo - myös Maria Antoinetten synnyttämän prinssivauvan kakan mukaan. Sävy nimeltä caca dauphin tuli suureen suosioon Ranskan hovissa, kun Marie Antoinette sai kauan kaivatun pikku kruununprinssinsä. Kaikki, mitä kruununprinssi teki, sai hovin huokailemaan ihastuksesta - myös kruununperijän kakka!

Maria Antoinnetesta ja tuosta nimenomaisesta aikakaudesta on niin monta erilaista kertomusta, että kaikkea ei nielemättä tarvitse uskoa. Niinpä tässäkin jutussa jotain voidaan kyseenalaistaa: juuri tuon nimenomaisen kruununprinssin merkitys värinimen syntyyn on kiistanalainen. Sävynimi kyllä nimittäin tunnettiin todennäköisesti jo aiemminkin. Todennäköisesti valtakunnan uusi prinssi nosti värisävyn ennennäkemättömään suosioon: tarina kertoo edelleen, että tulevan kuninkaan ensimmäistä kakkaa juhlistaakseen koko hovi pukeutui noihin erilaisiin caca dauphin -sävyihin. Tosiasia ainakin on se, että nimenomainen caca dauphin oli ykkösväri Ranskan hovissa vuonna 1791.

Väriäkin on kuvailtu monella tavalla: joidenkin mielestä se on hieman vihertävää ruskeaa, joidenkin keltaruskeaa, joidenkin keltaoranssia. Ranskankielisistä viitteistä löytyy [P. réf. à une teinte à la mode à la naissance du Dauphin, en 1751] Couleur caca(-)dauphin ou absol. caca(-)dauphin. D'une certaine nuance de jaune orangé. Habits fleur de soufre, gorge de pigeon, pluie de rose, caca dauphin (E. et J. de Goncourt, Journal, 1857, p. 341); volants gorge de pigeon, caca-dauphin, et toutes nuances comme il faut (Verlaine, Œuvres posthumes, t. 2, Souvenirs et promenades, 1896, p. 129). Parhaiten sävymaailman voinee päätellä, kun hankkii jostakin vauvan ja kurkistaa sen vaippoihin.

Caca de Rome on varmaan ihan oma juttunsa.

Ei kommentteja: