12.5.09

Valkoisten autojen maailmaOlen aiemminkin ihmetellyt automaailman värittömyyttä, mutta asia nousi taas mieleen Vapun päivän autoparaateja katsoessa. Vanhat autot erottuivat katukuvasta paitsi muodoiltaan, myös väreiltään. Sen jälkeen en taas olekaan kiinnittänyt huomiota autojen väriin - tai värittömyyteen - ja ehkä se onkin noiden valkoisten, mustien ja hopean sävyjen tarkoitus. Löysin verkosta DuPontin viime vuoden autoväriraportin ja siitä näkyy hyvin noiden epävärien dominanssi autokaupassa. Valkoinen oli (vähintään) toista vuotta suosituin autoväri. En löytänyt verkosta materiaalia suomalaisten autojen väreistä, mutta voisin kuvitella, että Suomi osuisi mieltymyksiltään aikalailla samaan kuin Venäjän automarkkinat, kyllä punaisia autoja liikenteessä näkyy yllättävän paljon. On tietenkin eri asia, ovatko ne uusia: DuPontin vuosittaiset autoväriraportithan eivät käsittääkseni sisällä kaikkia maailman autoja vaan vain uusia autoja ja niiden väritystä. Kokonaisuudessaan autokanta voi olla vähän värikkäämpikin. Mutta eipä juuri paljon, jos parkkipaikastamme voi jotain päätellä.

Voi olla, että edessämme on toisenlaiset ajat. DuPont nimittäin myös ennustaa tulevia väritrendejä ja raportissa huomioidaan mm. kuluttajien kasvava kiinnostus yksilöllisyyteen. “Time for Color”, värin aika, on DuPontin väriennusteen nimi. Sen pitävätkö ennusteet paikkansa, pääsemme todistamaan varmaan muutaman vuoden kuluttua.
DuPontin raportissa on hieman tarkempaakin tietoa autovärien suosioista alueittain, ja siitä, onko värien suosio nousussa vai laskussa.


White Is Most Popular Color – Again – in 56th DuPont Automotive Color Popularity Report (DuPont 9.12.2008)

Ei kommentteja: