4.5.09

Indigotukka


Viime vuonna tutustuin muutamaankin nettisivuun, joilla myytiin hiusten värjäykseen tarkoitettua indigoa. Perinteisesti indigoväriä on käytetty hennan kanssa syvän mustan värisävyn aikaan saamiseksi. Itseäni alkoi tuolloin kiinnostaa, miten tuo koko prosessi menee, koska esim. lankojen värjääminen indigolla ei ole värjäystä helpoimmasta päästä, vaan vaatii pelkistinaineita värin esiin saamiseksi. Viime joulukuussa Rina ihmetteli, miksi hiusväriksi tarkoitettu indigojauhe poikkeaa väriltään niin paljon värjäykseen tarkoitetun indigon väristä. Tekstiilien värjäykseen tarkoitettu indigo on sinistä jauhetta, tämä hiusväriksi tarkoitettu sen sijaan sinertävää / vihreää. Osaisiko joku valottaa tarkemmin näiden kahden eri prosessin eroista ja värierojen syystä?

Perinteisesti indigoa on käytetty värjäykseen vain yhdessä hennan kanssa yhdessä, jolloin siitä oikealla yhdistelmällä tulee sysimustaa. Tuolloin henna auttaa indigon pelkistymisreaktiossa ja muita aineita ei tarvita.

Rina oli rohkea, värjäsi tukkansa ja kertoi omasta kokeilustaan:
Tein väriseokseni niin, että laitoin 75% hennaa ja 25% indigoa. Hennan sekoitin vihreään teehen johon laitoin sitruunamehua. Annoin seisoa yhden yön ja seuraavana päivänä lisäsin indigon ja hiukan nestettä. Tämän jälkeen laitoin mössön päähäni ja annoin olla 2 tuntia, jonka jälkeen huuhtelin sen. Hiukset olivat aluksi punaisemmat, mutta nyt kun ne ovat "hapettuneet" niin väristä on tullut syvempi ja rusehtavampi.


Hiusten värjäykseen tarkoitettua indigoa voi ostaa useammastakin paikasta netistä. Kannattaa olla varovainen ja tutkia tarkkaan, mitä ostaa. Indigoa myydään usein nimellä "black henna", mutta samalla nimellä myydään myös parafenyleeni-diamiinia (PPD), joka on melkoinen myrkky. Myös PPD:tä on valheellisesti myyty joskus myös indigo-nimellä, joten varovaisuus kaikin puolin kannattaa. Sekä hiushennaa että -indigoa myymällä Mehandilla on hyvä sivu, jossa on ohjeet aidon ja väärän hennan ja indigon tunnistamiseen http://www.mehandi.com/closeup/Indigo.html.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Oikeen kivan värinen tukka ! - Suomessa hyvälaatusta ja suosittua indigojauhetta myy myös pienituoksukauppa ja myös lushin hennapaloissa on käytetty indigoa joka on valmiiks sekotettu hennaan; hyvälaatusta indigojauhetta saa tilattua myös englannista hennaboysta. - Jos haluaa kunnolla tummanruskeen tukan niin sekotussuhde pitäis olla esim 75 % indigoa ja 25 % hennaa, loppuajan kannattais pitää ilman myssyä niin väristä tulee helpommin viileen ruskea. - Jos haluaa mustan tukan: eka hiusten värjäys pelkällä hennalla, poishuuhtelu ja vaikka seuraavana päivänä (tai samana) päälle indigoa; saunan lämpö edesauttaa jos haluaa todella mustanruskeen tukan johon väri on hyvin imeytyny; mut indigo ei tartu hirveen helposti eli käsittelyn voi joutua tekemään vielä toisen kerran, sitten se kyllä pysyykin hiuksissa yleensä kunnolla eli on sitten kestoväri.

Huom ! Indigojauhe on jossain määrin alkaalista ja voi myös ärsyttää joitakuita, eli tee ensin allergiatesti.