30.5.09

Punainen tukka ja musta nenä

Muutama päivä sitten lykkäsin Coloriastoon pari niin kummaa juttua, että pakko vähän lainata ja referoida.

Hiusten väriä käsittelevässä pikkujutussa Hair Dyes (Scientific American 23, 22.2.1851) kerrotaan seuraavaa:
Red heads are foolishly abominated in no country more than our own. The prejudice is no doubt inherited from our English and Irish ancestors, who had such a hearty hatred of the Danes - the red-haired race. They had felt the iron hand of Denmark, and it was held to be a most unlucky event to meet a red-haired man first in the morning, but above all, a year's misfortune to meed a red-haired man first on New Year's Day.
Mikäli oikein käsitin, niin samassa jutussa kerrotaan myöhemmin, että eri kansallisuudet ovat luontaisesti erivärisiä, esimerkkinä mm. puna(tukka)iset suomalaiset!

Black Noses (Scientific American 17, 10.1.1852) puolestaan kuuluu löyhästi käännettynä näin:
Kentuckyn lainsäädännössä on määrätty seuraavaa: rangastuslaitoksen pitäjän on hankittava sellaista mustaa kemiallista väriainetta, että se värjää ihon pinnan täysin mustaksi, niin ettei sitä voi pestä pois tai muulla tavoin muuttaa, kunnes aika sen pois kuluttaa ja luonto tuottaa uuden orvaskeden tai ihon pinnan; ja tällä väriaineella hänen pitää maalaaman jokaisen tuomitun nenä läpeensä mustaksi ja uusia käsittely tarvittaessa pitääkseen nenät mustina, kunnes kuukausi ennen tuomion loppumista käytäntö lopetetaan, jotta luonto ehtii palauttamaan nenän alkuperäisen sävyn, valmistaen omistajansa toisen astumisen maailmaan.

Ei kommentteja: