17.2.07

Antiikkiset hiusvärit toimivat yhtä hyvin kuin nykyiset

Tutkijat ovat valmistaneet hiusvärejä antiikin ohjeiden mukaan ja saaneet aikaan varsin hyviä tuloksia. Vanhojen värisekoitusten vaikutus on verrattavissa nykyväreihin. Muinaiset väriaineseokset tuskin kuitenkaan tulevat uhkaamaan nykyvärejä, koska niiden ainesosat eivät ole kaikki aineiden terveellisemmästä päästä.

Ranskan museoiden tutkimus- ja entisöintikeskuksen tutkija Philippe Walter tutki kosmetiikan historiaa yhteistyössä L’Orealin tutkimusinstituurin kanssa. Rooman tunnetuimpiin lääkäreihin kuuluva Galen (toinen vuosisata) kuvasi tarkasti lyijyoksidin ja sammutetun kalkin käyttämisen hiusten mustaksi värjäämisessä. Näistä aineista Walter tutkimusryhmineen lähti liikkeelle. He antoivat vaaleiden hiusten värjäytyä seoksessa kolme päivää - tuloksena vaaleat hiukset värjäytyivät mustiksi.
Terveellisempääkin muinaista väriä on saatavilla niille, jotka haluavat ehostautua antiikin malliin. Oranssi hennaväri on ollut käytössä jo historian alkuajoista. Sitä saa edelleen kaupasta ja se on vieläkin hyvin suosittu hiusväri.

Ancient Hair Dye Worked at Nano-Level, Jennifer Viegas, Discovery News 8.10.2006

Ei kommentteja: