26.2.07

...näkee punaista


Sain vinkin The New York Times -lehden 6.2.2007 julkaistusta artikkelista How Do We See Red? joka lipaisee punaista monelta yleiskantilta, näköaistimuksista erilaisiin tutkimuksiin - joista artikkelissa viimeisenä mainittu punaisen tilan vaikutuksista kertova kiinnosti itseäni eniten.

Punaista pidetään päällekäyvänä värinä ja on ajateltu, että ihmiset tuntevat punaisessa huoneessa olonsa tukalaksi ja työskentelevät kehnosti. Teksasin yliopiston sisustussuunnittelun professori Dr. Nancy Kwallek on tutkinut toimistotyöntekijöiden työpanosta, kun heidät on sattumanvaraisesti sijoitettu viikoksi puna-, valko- tai sinivihreäteemaiseen huoneeseen. Kokeessa osoittautui, että työntekijät, jotka häiriintyvät helposti esimerkiksi ylimääräisestä melusta työpäivän aikana, tekivät punaisissa huoneissa huonompia työsuorituksia kuin sinivihreissä huoneissa. Sen sijaan ne, joilla oli hyvä keskittymiskyky ja jotka kykenivät suoriutumaan töistään häiriötekijöistä huolimatta, ilmeisesti stimuloituivat nimenomaan punaisesta väristä ja suoriutuivat punaisissa huoneissa paremmin kuin sinivihreissä. Valkoinen väriteema osoittautui tuontantopoliittisesti heikoimmaksi.

Koko artikkeli löytyy The New York Times -lehden sivuilta, mutta käytännössä sivu taitaa vaatia jonkinlaisen rekisteröinnin. Ilmainen osoite, jonka löysin, on muuttunut kahtena päivänä. Onneksi löytyy kopioblogeja, kuten writerross.livejournal.com, joista jutun saa luettavakseen.

Ei kommentteja: