10.2.07

Talvisia kirjahankintoja

Jyväskylässä on nyt viikonloppuna Vanhan Kirjan Talvi, jonne kerrankin pääsin vääntäytymään ajoissa. Ja kerrankin löysin jotain, eikä myyjä joutunut vastaamaan kyselyyni "voi kun olisit tullut aikaisemmin" -tyylisesti, kuten aiempina vuosina on tapahtunut. Värikirjoja oli liikkeellä jonkin verran. Värjäyskirjoihin en juurikaan törmännyt (ne mihin törmäsin, ostin), mutta maalarin oppia ja metallinvärjäystä kyllä jäi paikan päälle. Ja yksi 75 euroa maksanut kirja, jonka nimeä en edes muistanut painaa mieleeni.


Ensimmäisestä pöydästä löytyikin heti Spinna, växtfärga och forma av träd (toinen painos, Hälsingborg 1976) sekä Temperamalerei (Ravensburg 1946). Ensin mainitussa ruotsinkielisessä kielikylvyssä on jonkin verran kasvivärjäyksen historiasta ja lopussa pienoinen kirjallisuusluettelo. Jälkimmäisessä saksankielisessä opuksessa käydään läpi maalausmenetelmiä, mutta myös pigmenttejä (Max Doerner -vaikutteisesti).


Itselleni aiemmin vieras löytö oli Helena Branderin suunnittelema Kutojan kirja (Hämeenlinna 1927). Ohkaisessa 78 sivun kirjasessa kolmannes on värjäysohjeita - pääosin valmisväreillä. Käytännön hyötyä ainakaan värjäysosiosta kenellekään tuskin enää on, mutta historiallisena kuriositeettina varsin viehättävä pikku opus. Huomasin siellä muuten toisenkin vastaavanlaisen kirjan, tosin pehmeäkantisen version. En tarkemmin muista, missä se sijaitsi, mutta jossakin kirjaston aulassa sijaitsevista pöydistä - ja hinta oli kahdeksan euroa.


Suurin aarre kaikista on viimeisimpänä löytämäni - ja kauan etsimäni - Hellenin kirja Neuvoja kotivärjäykseen kasviaineilla (kolmas painos, Kuopio 1917), josta pulitin kaksikymppiä. Olen juuri saanut kirjan monisteena sekä suomeksi että ruotsiksi, mutta suomenkielinenkin on eri painos - eikä aidolle ja alkuperäiselle mikään kuitenkaan pärjää. Ja aina olen halunnut lopettaa bloggausentryni näihin kirjan alkupuolen sanoihin värjäysurakan aloittamisesta:
Lampaat tulee pestä noin viikkoa ennen keritsemistä ja sen jälkeen pitää sellaisessa paikassa, ett'eivät uudestaan likaannu.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Paljon onnea! Upeita kirjalöytöjä olet tehnyt. Ihan kade olen tuosta Hellenistä.

Päivi kirjoitti...

No joo, melkein olen itsekin itselleni kateellinen.
Olen tehnyt myös muita massiivisia löytöjä ja saanut hienoja lahjuksia; niistä piakkoin lisää.

Coloriaston tekeminen on stressannut aika paljon, kun oli jo melkein puoli vuotta sitten tarkoitus saada systeemi verkkoon. Viikonlopun aikana sain päähäni sellaisen oudon ajatuksen, että pistänpä kaikki fileet blogimuotoon. Siitä ne on kuulemma jatkossa helppo konvertoida muihin tietokantapohjiin, sitten ja kun on lopullisen saitin tekeminen resurssien päässä.

Toivottavasti jo tässä kuussa!