23.2.07

Vihreät taksit


Pariisin pormestari Bertrand Delanoe esitti helmikuun alkupuolella toiveensa siitä, että kaikki Pariisin taksit voitaisiin muuttaa vihreiksi. Siis konkreettisesti: tulevaisuudessa taksit voisi pormestarin idean mukaan tunnistaa niiden vihreästä väristä. Uutista on sekä puolustettu (löytyväthän taksit sitten paremmin; Lontoolla on mustat taksinsa ja New Yorkilla keltaisensa, miksei siis Pariisilla omiaan?) että vastustettu (huono profiilinkorotusyritys). Ehkä eniten keskustelua on herättänyt vihreyden taso.

Kuinka ollakaan, Lontoon "vihreät taksit" aloittivat liikennöintinsä melkein tasan vuosi sitten, maaliskuun ensimmäisenä 2006. Lontoon vihreät taksit ovat kuitenkin vihreitä vain ajatukseltaan, oikeasti ne ovat hopeanvärisiä, vihreillä läikillä maalattuja Toyota Prius -autoja. Priukset tuottavat puolet vähemmän hiilidioksidia Lontoon perinteisiin mustiin takseihin verrattuna. Muutamaa kuukautta Lontoon vihreiden taksien lanseeraamisen jälkeen Edinburgh Taxi Association (ETA) piti mielenosoituksen "vihreämpien" taksien puolesta.

New Yorkin keltaisten taksien vaihtamista "vihreisiin" on suunniteltu jo muutaman vuoden. Hollannissa sähköautotaksiyhtiö Greencab aloitti toimintansa jo viisi vuotta sitten ja Bangaloressakin vihreiden taksien projekti aloitettiin vuonna 2004.
Hieman ennen Pariisin pormestaria myös Vancouverin pormestari Sam Sullivan nosti vihreät taksit esityslistalleen: hän teki tammikuun alussa ehdotuksen, jonka mukaan uudet taksiluvat annettaisiin vain autoille, jotka käyttävät vaihtoehtoisia energianlähteitä. Esimerkkejä on lukuisia.

Ei siis ihme, että puhe vihreistä takseista on alkuilahduksen jälkeen saanut pariisilaiset ympäristöystävät vähän pettymään. Monet ehtivät jo luulla, että vihreys Pariisinkin tapauksessa olisi aatteellista vihreyttä. Delanoen ehdotusta on kutsuttu huonoksi vitsiksi. Saa nähdä, miten ehdotus lähtee liikkeelle.

Harmillista Pariisin kannalta on sekin, että kuuluisimmilla vihreillä takseilla - siis oikeasti vihreillä - on aika huono maine. Mexico Cityn pahamaineisia vihreitä takseja kehotetaan välttämään useammallakin matkailufoorumilla. Vinkeitä kuvia vihreistä volkkareista voi käydä katsomassa VirtualTourist -sivulla.

Kuvan poimin eräästä keskustelusta, jossa ruoditaan Pariisin taksiehdotusta. En tiedä alkuperäislähdettä, mutta Pariisi ei ole kyseessä, vaan Lanzhoun liikenneruuhkasta vuonna 2005. Vihreät ovat takseja - Kiinassa kuulemma hyvinkin yleinen taksiväri.

1 kommentti:

Mari kirjoitti...

Hupaisa kuva.

Ehkä kyse on todella profiilin nostosta? Pariisin ja vihreän välille halutaan ihan selvästi luoda muuta yhteyttä kuin se, joka vie pariisinvihreään. Eikös se melkoista myrkkyä ollut?