18.2.07

Hiusväriallergiat


Edellistä juttua kirjoittaessani tuli mieleen viikko, pari sitten BBC:ltä lukemani uutinen pojasta (22.1.2007), jonka pään yllättävä hiusväriallergia oli turvottanut miltei kaksinkertaiseksi. Kuva on aika hurja. Kaikkein kummallisinta on, että poika oli värjännyt tukkaansa aiemminkin ja samoilla L'Orealin (muistaakseni) tuotteilla.

Nyt silmiini osui CBC Newsin parin viikon takainen juttu Allergy to hair dye on the rise (2.2.2007). British Medical Journalissa 3.2.2007 julkaistu raportti kertoo, että Ison-Britannian, Belgian, Portugalin, Saksan ja Singaporen tapaukset kertovat hiusväriallergioiden määrän noususta. Hiuksia värjätään yhä enemmän ja värjääjät ovat yhä nuorempia.

Yleisimpiä allergian aiheuttajia on parafenyleeni-diamiini, PPD, tai sen sukulaisaineet, joita löytyy kahdessa kolmesta hiusväriaineesta. Parafenyleeni-diamiinilla on oma osansa hiusvärien historiassa: vuonna 1907 ranskalainen kemisti Eugene Schueller alkoi valmistaa hiusvärejä ja värien kemiallinen pääainesosa oli nimenomaan parafenyleeni-diamiini - tästä alkoi L'Oreal -firman alkutaival.

PPD tunnetaan myös nimellä "musta henna". Lempinimestään huolimatta hennasta ei kuitenkaan missään nimessä ole kyse. Iholla musta henna on vaarallinen myrkky. Mustat hennatatuoinnit aiheuttavat oireita useammille kuin hiusvärit ja oireet ovat pahempia. Musta henna polttaa ihon läpi ja saattaa aiheuttaa jopa palovammoja. Lomamatkoilla ei siis kannata edes harkita mustan hennatatuoinnin ottamista: punaisen hennan kaltaista mustaa luonnon hennaa ei ole olemassakaan! Kaikki mustana hennana myytävä aine ei toki ole PPD:tä, mutta kannattaa lähteä siitä, että jos mustana hennana käytetty aine ei ole PPD:tä, kukaan ei tiedä, mitä se on.

Mustasta hennasta löytyy lisää asiaa Coloriasta: parafenyleeni-diamiini.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lisää vastaavanlaisia tapauksia

Anonyymi kirjoitti...

Musta "henna" voi olla myös indigoa eli täyttä luonnontuotetta. Mutta kannattaa tietysti varmistaa ettei käy vahinkoa.

Harriet kirjoitti...

Löysin kirjoituksesi kun etsin netistä tietoa hiusväriallergiasta. Oman kokemukseni löytää blogistani: http://harriet.blogs.fi/2007/12/03/hiustenvarjayksen_vaaroista~3390045

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen värjänny hiuksiani puhtaalla indigojauheella ( indigo tinctofera ). En ole koskaan kuullu enkä lukenu että se vois aiheuttaa mitään todella dramaattisia oireita, korkeintaan kutinaa. Mutta täytyy ostaessa tosiaan olla varmaa siitä että se on vain puhdasta aitoa indigojauhetta johon ei ole lisätty mitään. -