7.2.07

Preussinsininen poistaa radioaktiivisuutta elimistöstä

Preussinsininen taitaa olla todellinen ihmeaine... Metsästäessäni alkuperäistä CNRS:n julkaisemaa lehdistötiedotetta (muutama päivä sitten) löysin toisenkin mielenkiintoisen preussinsiniseen liittyvän jutun, jonka olin aiemmin kuullut, mutta jo unohtanut. Preussinsininen (rauta(III)heksasyanoferraatti(II)) voi poistaa tiettyjä radioaktiivisia aineita ihmisen elimistöstä. Preussinsininen estää aineiden imeytymisen elimistöön kapseloitumalla aineiden ympärille. Koska preussinsininen myös nopeuttaa aineiden poistumista elimistöstä, myös elimistön altistuminen säteilylle vähenee.

Kyseessä ei suinkaan ole mikään tämän vuoden keksintö. Preussinsinistä on käytetty radioaktiivisen cesiumin (etenkin Cs-137) ja aikoinaan rotanmyrkyissä käytetyn ei-radioaktiivisen talliumin (etenkin Tl-201) poistamiseen niille altistuneista ihmisistä jo 1960-luvulta lähtien. USAssa ensimmäinen FDAn (ruoka- ja lääkeaineita valvova organisaatio) hyväksymä preussinsinituote, HEYL Chemisch-pharmazeutische Fabrik GmbH & Co. KG.:n valmistama Radiogardase hyväksyttiin 2.10.2003.
Preussinsininen pitää aina nauttia lääkärin valvonnassa. Ihmisiä myös varoitetaan nauttimasta taiteilijavärejä, koska niitä ei ole tarkoitettu säteilyn poistoon. Lääke-preussinsininen annetaan kapseleissa, jotka nielaistaan kokonaisina - jos kapselin puraisee rikki, seurauksena on suun ja hampaiden värjäytyminen siniseksi. Tabletteja syödään kolmen kappaleen päivävauhtia vähintään kuukauden ajan ja tulipa ilmi sekin, että kuurin aikana on luonnollista, jos potilaan uloste on sinistä.

Suomenkielistä tietoa en verkosta tästä asiasta löytänyt, mutta amerikkalainen CDC Radiation Emergencies on aika selkeä kuvaus.

Ei kommentteja: