Tasapuolisuuden vuoksi kirjoitettakoon myös enemmän vaaleanpunaisesta lumesta. Edellisessä jutussa mainitsin Geology Newsin uutisotsikon viime vuoden maaliskuulta: Pink Snow in Northern Russia - Yellow Snow in Sakhalin. MosNewsin viime maaliskuisen artikkelin Creamy Pink Snow Covers Russian Region sivulla on kuva siitä, kuinka lapsoset leikkivät lumisotaa tuossa vinkeän värisessä sodapop-lumessa. Vaaleanpunaisen lumen aiheuttajaksi epäiltiin Mongoliassa riehuneita hiekkamyrskyjä.
Vaaleanpunainen lumi ei itseasiassa ole kovinkaan harvinainen ilmiö ja se tunnetaan melkein ympäri maapalloa. Jo Aristoteleen kerrotaan ihmetelleen ilmiötä. Värjäytymisen syyksi on epäilty mm. luonnon rautaoksidien sekoittumista lumeen. Jules Verne kuvaili matkaa Pohjoisnavalle kauan ennenkuin se oli mahdollista, ja kirjassaan mainitsi mm. Sveitsissä tunnetun punaisen lumen johtuvan sienistä.
Amerikassa, Kalifornian Sierra Nevadan korkeilla vuorilla vaaleanpunaiseen lumeen saattaa törmätä useinkin, etenkin kesäaikaan. Siellä vuoriston vaaleanpunaista lunta kutsutaan nimellä watermelon snow, vesimelonilumi, eikä ilmeisesti vain värinsä, vaan myös tuoksunsa vuoksi. Retkeilijät ovat kertoneet, kuinka vaaleanpunainen lumi on värjännyt lahkeet ja kengät, mutta väri ei ole ollut pysyvää.
Toukokuussa 1818 Grönlannin luoteisrannikon ohi purjehtinut löytöretkikunta havaitsi verenpunaista lunta valkoisilta rinteiltä. Retkikunta pysähtyi ja otti punaisesta lumesta näytteitä, jotka kuljetettiin Lontooseen. London Times, 4.12. 1818 kirjoitti tapauksesta:
Captain Sir John Ross has brought from Baffin's Bay a quantity of red snow, or rather snow-water, which has been submitted to chymical analysis in this country, in order to the discovery of the nature of its colouring matter. Our credulity is put to an extreme test upon this occasion, but we cannot learn that there is any reason to doubt the fact as stated. Sir John Ross did not see any red snow fall; but he saw large tracts overspread with it. The colour of the fields of snow was not uniform; but, on the contrary, there were patches or streaks more or less red, and of various depths of tint. The liquor, or dissolved snow, is of so dark a red as to resemble red port wine. It is stated, that the liquor deposits a sediment; and that the question is not answered, whether that sediment is of an animal or vegetable nature. It is suggested that the colour is derived from the soil on which the snow falls: in this case, no red snow can have been seen on the ice.
Tutkimusten lopputuloksena päädyttiin siihen, että punainen väri johtui meteoriitista juontuvasta rautaesiintymästä. Vuotta myöhemmin biologi F. Bauer alkoi olla oikeilla jäljillä ja kuvasi punaisen lumen elävät solut.
Pieni Tietosanakirja (Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjapaino, Helsinki 1925-1928) kuvaa näin:
Punainen lumi. Tunturi- ja alppiseuduilla on lumi toisinaan kesällä yksisoluisista levistä (m. m. Sphærella nivalis) värjäytynyt punaiseksi.
Vaaleanpunaisen lumen voi aiheuttaa mm. hiekkamyrsky, mutta yleisimmin sen aiheuttaa mikroskooppinen, viherleviin (!) kuuluva levä Chlamydomonas nivalis. Levät ovat todella pieniä: yhteen teelusikalliseen sulatettua lunta mahtuu arviolta noin miljoona leväsolua. Levät sisältävät mm. karotenoidia, joka aikaansaa värjääntymisen. Red snow (Watermelon snow) -sivulla on nähtävissä mikroskooppikuvia punaisen lumen aiheuttajista.
(Vaalean)punainen ei ole ainoa levän aikaansaama väri. Susan Miliuksen artikkeli Science News -lehdessä Red Snow, Green Snow - snow algae (20.5.2000) kertoo mikrobiologi Brian Duvalista, joka tutkii myös vihreää ja oranssia lunta ja toivoo löytävänsä värejä lisääkin. Vihreää levää esiintyy enimmäkseen varjoisissa kuusimetsissä, mutta oranssi levä kestää hieman paremmin valoa.
Suomessa (vaalean)punainen lumi ei ole yleinen ilmiö, mutta jotenkin muistelisin, että muutamia vuosia sitten täälläkin jossain satoi vaaleanpunaista lunta. Sen aiheuttaja ei kuitenkaan ollut levä, vaan pitkän matkan kulkenut hiekkamyrsky. Jolla on tarkempaa tietoa tai edes muistikuvaa, kertokoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti