3.2.07

Keltaista - ja oranssia - lunta


[Kuva vuoden takaa Sakhalinista]

Venäjällä ihmeteltiin muutama päivä sitten Omskin alueella etelä-Siperiassa keltaista ja oranssia lunta, jota alkoi laskeutua maahan tammikuun viimeisenä päivänä noin kymmenen maissa aamulla Moskovan aikaa. Värjäytynyt lumi peitti 1500 neliökilometrin alueen, jolla asuu noin 27000 ihmistä. Omsk on teollisuuskaupunki, jossa on erityisesti öljy- ja kaasujalostamoita, mikä lienee lisännyt ilmiön pelottavuutta - ja alueella annettiin useita varoituksia. Alueen ihmisiä varoitettiin sulattamasta lunta juomavedeksi ja myös varomaan sen päälle astumista mahdollisimman paljon.

Onneksi kauhuarvelut ties mistä ydinlaskeumista saivat loppunsa, kun RIA Novosti (Venäjän uutis- ja tiedotuskeskus) ilmoitti tänään syyksi naapurimaan Kazakhstanin hiekkamyrskyt - lumen oranssi väri johtui hiekka- ja savipartikkeleista. Myrkkyaineita ei oranssissa lumessa ollut, mutta rautapitoisuus oli nelinkertainen.

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Venäjällä on satanut keltaista - tai ylipäätään värillistä - lunta. RIA Novostin uutisarkistoista löytyy myös uutinen vuoden takaa, jolloin Sakhaliniin sataneen öljyisen ja voimakashajuisen keltaisen lumen syyksi arveltiin öljyteollisuutta - Venäläiset uutistoimistot syyttivät Kiinan teollisuutta. Geology News uutisoi viime vuoden maaliskuussa otsikolla Pink Snow in Northern Russia - Yellow Snow in Sakhalin.

Yellow snow falling in West Siberia caused by Kazakh sandstorm / RIA Novosti, 02/ 02/ 2007 16:57
Orange snow in West Siberia not toxic - emergencies ministry - 1 / RIA Novosti, 02/ 02/ 2007 11:58
Oil industry may be to blame for yellow snow in Sakhalin / RIA Novosti, 22/ 02/ 2006 11:39

Onneksi ihmisellä lienee muutenkin ihan luontainen vaisto vältellä keltaista lunta...

1 kommentti:

maijamuru kirjoitti...

Lumen seassa saaste tulee näkyväksi. Jos kesällä sataa jotain ylimääräistä taivaalta jossakin syrjäseudulla, niin sitä ei ehkä huomata, ellei nyt jotkut viisarit vapise. Aika pelottavaa.

Sinulla on kiinnostavat sivut. Olen lueskellut pitkälle taaksepäin ja tutkinut hyviä linkkejäsi.