20.2.07

Väri dominoi makuaistimusta?

Journal of Consumer Research -lehden tutkimuksen mukaan juoman väri saattaa vaikuttaa siihen, millaisena sitä pidämme.

JoAndrea Hoegg (University of British Columbia) ja Joseph W. Alba (University of Florida) manipuloivat appelsiinimehua nimeämällä testimehumukeja eri laatu- ja merkkitiedoilla, makeuttamalla sitä sokerilla ja muuttamalla sen värin elintarvikevärillä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka mehun brändi vaikutti siihen, että koekaniinit suosivat brändijuomia, lopulta brändillä ei ollut merkitystä siihen, miltä juoma maistui.

Koehenkilöille annettiin kaksi mukillista samaa appelsiinimehua. Sokerikokeessa toinen kuppi oli makeutettu sokerilla, mutta koehenkilöt eivät huomanneet eroa niiden maussa. Värikokeessa toista mehuista oli tummennettu elintarvikevärillä, jolloin koehenkilöt huomasivat maussa eroja - joita juomassa ei tietenkään ollut.

Tutkimuksen mukaan väri siis vaikuttaa juoman makuun enemmän kuin juoman laatu- tai hintatiedot, eikä vain vähän. Tutkijoiden mukaan: Color dominated taste.

Hoegg, JoAndrea & Joseph W. Alba Taste Perception: More Than Meets the Tongue Journal of Consumer Research: March 2007.
Tutkimus PDF-tiedostona

Ei kommentteja: